Balans
Veel van de cliënten die ik begeleid, hebben al verschillende pogingen tot afvallen gedaan. Ze gaan all-in, verliezen een x aantal kilo en zetten hun leven weer voort zoals voor het dieet. Gevolg: ze komen al het verloren gewicht weer aan en soms zelfs nog meer.
Een van de problemen die deze strategie met zich meebrengt, is dat het vaak erg restrictief is én dat er ook veel wilskracht voor nodig is om het op lange termijn vol te houden. Wanneer je voor een beperkte periode bepaalde voedingsmiddelen in je eetpatroon schrapt en je daardoor minder calorieën binnenkrijgt, dan zul je gewicht verliezen. Maar hoe lang houd je het vol geen aardappelen, brood of kaas te eten? Een maand? Vier maanden? Een jaar? En dan?
Om vol te houden en ook langdurig op gewicht te blijven, is het de kunst om een evenwichtig voedingspatroon te ontwikkelen, waarin ruimte is voor alle type voedingsmiddelen (ja, ook voor chocola ?). Balans hierin vinden is de key en dat is precies waarin ik mijn cliënten begeleid.
Hoe evenwichtig ziet jouw voedingspatroon eruit?